Havula

Rakennus ja sisustus | Santaholman suku ja perhe | Aukioloajat ja pääsymaksut

Sahanjohtaja Oskari Santaholman vuonna 1912 rakennuttama asuinhuvila Havula on Kalajoen mielenkiintoisimpia vierailukohteita. Kiinteistö alkuperäisine irtaimistoineen siirtyi Santaholman perikunnalta kunnan omistukseen vuonna 1992. Havula avattiin yleisölle mittavan kunnostuksen jälkeen 1997.

Jugendtyylisessä talossa on keittiön lisäksi 14 huonetta ja noin 700 neliömetriä asuinpinta-alaa kahdessa kerroksessa. Havulassa vierailija voi tutustua paikkakunnan saha- ja teollisuushistoriaan sekä Pohjois-Suomen oloissa harvinaiseen 1910 - 30 -luvun varakkaaseen porvariskotiin alkuperäisine sisustuksineen.

 Rakennus ja sisustus

Havula sijaitsee Plassin pohjoispäässä havupuiden ympäröimän piha-alueen suojassa. Pihalta on ollut näköyhteys sahan lautatarha-alueelle. Oskari Santaholma avioitui hämeenlinnalaisen Sigrid Selinin kanssa 1905 ja kotia alettiin suunnitella pian tämän jälkeen. Suunnitelmat tilattiin helsinkiläiseltä arkkitehtitoimisto Palmqvist & Sjöströmiltä.

Havulan sisustus on mielenkiintoinen sekoitus vanhoja tyylihuonekaluja ja uuteen kotiin tilattuja kalustekokonaisuuksia. Arvokkaimpiin kokonaisuuksiin kuuluvat salin 1800-luvun pietarilainen biedermeierkalusto, Arttu Brummerin 1927 suunnittelema ja hämeenlinnalaisen E.Huhdan Puusepäntehtaan valmistamat olohuoneenkalusto ja saman tehtaan toteuttama uusbarokkityylinen ruokasalin kalusto ja isäntäparin makuuhuoneen kalusto. Yläkerran makuuhuoneen uusklassinen kalusto on Nicolai Bomanin höyrypuusepäntehtaan valmistama. Huoneissa on myös alkuperäiset kaakeliuunit, joista useat ovat Rakkolanjoen posliinitehtaan tuotantoa.

Irtaimistoon kuuluu myös runsaasti taideteollista esineistöä, mm. Elsa Eleniuksen ja Greta Lisa Jäderholm-Snellmanin keramiikkaa. Taideteoksista voi mainita Eero Snellmanin 1925 maalaamat muotokuvat talon isäntäparista (Siiri, Oskari), Harald Gallenin, Tyko Sallisen, Antti Favénin, Mikko Asunnan, Arthur Heickelin, Hugo Backmanssonin ja Torsten Wasastjernan maalaukset ja Väinö Aaltosen kipsireliefi.

 Santaholman suku ja perhe

Santaholmat ovat vanhaa kalajokelaista talonpoikaissukua, johon oli sekoittunut hieman myös pappisverta Antti Santaholman äidin suvun puolelta. Liiketoiminnan varsinainen perustaja oli Antti Pahikkala, myöh. Santaholma. Hän solmi avioliiton kalajokiseen messinkivalurisukuun kuuluneen Josefiina Helanderin kanssa. Isällä ei ollut koulusivistystä, mutta kaikki viisi poikaa lähetettiin vasta perustettuun Oulun suomenkieliseen yhteislyseoon. Vain Antti jatkoi ylioppilaaksi saakka ja valmistui myöhemmin insinööriksi, veljet siirtyivät kauppakouluun Ouluun ja Raahen. Santaholmat olivat hengeltään isänmaallisia ja lukeutuivat myöhemmin suomalaiseen puolueeseen.

Pojat Juhani, Siivert, Antti, Oskari ja Olavi jatkoivat isänsä jälkeen yhtiön johdossa. Oskarin ja Siirin Havulan kodista muodostui Kalajoen seuraelämän keskus, johon kokoonnuttiin viettämään erilaisia juhlia nimipäivistä Tapaninpäivän kutsuihin. Havulassa kokoontui myös usein Kalajoelle vuonna 1899 perustettu naisyhdistys, jonka puheenjohtajana Siiri toimi yli kolmekymmentä vuotta.

Oskari osallistui liiketoimiensa ohella myös Kalajoen kunnalliselämään ja sai ansioistaan kauppaneuvoksen tittelin lisäksi myös kunnallisneuvoksen arvonimen.

 Aukioloajat ja pääsymaksut

Havula avoinna 14.6. - 10.8.2014 ke, to, pe, su 12-18, la 12-16 

Avoinna myös tiistaisin pihapiirissä järjestettävien nukketeatteriesitysten yhteydessä. 

Sisäänpääsy 5 €, alle 16-vuotiaat maksutta.

Opastukset tasatunnein, sisäänpääsy vain opastetuilla kierroksilla. Kesällä 2014 tiedustelut numerosta 044 4691 365.

Ryhmät aina tilauksesta. Ryhmät alle 6 henk. minimimaksu 30 €. Varaukset ja tiedustelut Kalajoen kaupunki p. 044 469 1874 tai Kalajoen Matkailuoppaat p. 050 536 5519

KOULULAISRYHMÄT:

Kalajoen kaupungin peruskoulujen ja lukion luokille ei pääsymaksuja

Liikuntaesteiset:
Havula ei kaikilta osin sovellu liikuntaesteisille, mutta sinne voidaan ottaa kerrallaan tilanteen mukaan 1-2 pyörätuoliasiakasta, mikäli heillä on avustajat mukana. Huoneiden välillä on kynnykset, osassa huoneista on ahdasta eikä yläkerroksiin ole hissiä. Inva-autot voivat jättää matkustajansa suoraan museon pääsisäänkäynnin eteen, josta pääsee irrallisia invaramppeja pitkin sisään kuistille, jossa myös portaat museon sisätiloihin. Inva-WC:tä museossa ei ole.

Lataa esite

Havulan paperiesite on ladattavissa esimerkiksi tulostamista varten oheisesta linkistä.

Havulan esite; pdf-tiedosto; 0,9 Mt

Sivun alkuun

Havulan päärakennusTarjottimia keittiöstä Kiinalaiset maljakot Havulan salissa, taustalla alkuperäinen tapettiRuokasalista senkin päällä kello ja kandelaaberit polttokullattua pronssiaSantaholman liiketoiminnan perustaja Antti ja vaimonsa Josefiina SantaholmaIltapäivähetki Havula pihamaallaAntti Santaholma lapsenlapsineen sahan konttorirakennuksen edessäHavula vuosisadan alussaOskari Santaholman työhuone